Tetovaže vrana

Tetovaže vrana – Izbor tetovaže vrane može značiti mnogo toga, od profalnog do uzvišenog.

Mi govorimo o krdu konja, jatu riba, ponosu lava, gakanju gusaka, a vranama? Grupisanje vrana je opisano kao “ubistvo”? Kada je u pitanu popularnost ovih ptica, čini se da je vrane nemoguće prestići. Možda zato što se na Zapadu vrana smatra za loš znak. Čak i unutar kultura u kojima vrana predstavlja čuvaricu svetih zakona, to je još uvek simbol ‘tamne strane’ – što bi značilo “onog što je nepoznato”.

Indijanci su vrane smatrali inteligentnim pticama. Prvi narodi Sjeverne Amerike usvojili su ih kao simbol drevne mudrosti i magije.

Ideja da je “vrana loš znak” potiče iz Evrope, verovatno jer jede strvinu ili zbog toga što zanemaruje svoje mlade. Inače, vrane su veoma inteligentne i moguće ih je naučiti da broje kao i da komuniciraju s ljudima. Poznate su po tome što ih privlače sjajni predmeti, te ih kradu. Te znatiželjne ptice zapravo su sramežljive. Imaju sposobnosti da prepoznaju određene ljudske osobine. Čak i divlje vrane do nekog stepena mogu da nauče da računaju.

Kada je o broju vrana reč, postoji i pesmica za decu koja pripisuje različita znamenja za različit broj vrana. “Jedna vrana znači tugu, dve vrane znače radost, tri vrane venčanje, četiri vrane dečaka, pet vrana znače srebro, šest vrana znače zlato, sedam vrana znače nikad izgovorenu tajnu”.

Širom sveta, vrana je dobro poznata. Za drevne Kelte, vrana je znamenje smrti i sukoba. U Engleskoj, usamljena vrana upozorava na zlu kob, dok je promuklo oglašavanje vrane znak loših vremenskih uveta. Kada vrana obleti tri puta oko kuće predskazuje smrt. Ako vidite vranu u šolji u koju gatate znači loše zdravlje. U srednjem veku, vračevi su koristili stopalo vrane da bace urok smrti, dok se u Rusiji verovalo da veštice imaju izgled vrane.

U Aziji su, međutim, kineski i japanski mitovi prikazivali vranu kao simbol ljubavi i primjer sinovske ljubavi i predanosti. Jedna kineska legenda pripoveda kako je vrana postala solarni simbol – tj. Sunce.

Naučnici sugerišu da nomadski narodi, često lovci imaju pozitivno mišljenje o vranama, jer su oči vrane često uperene prema stadu životinja, kao što galebovi ukazuju na velika jata riba. Tako vranu smatraju simbolom napretka. Naučnici takođe kažu da je i i agrarna kultura okrenuta protiv vrana, jer jedu useve. Zli glas vlada i među poljoprivrednicima, koji svoje useve sade ručno,te ih vrana pojede čim ih bace u zemlju. Zato je napravljeno tvz. “strašilo” koje se sastoji od odeće punjene slamom, da bi ih uplašilo.

Najpozitivniji simbol za vrane je transformacija. U izvornim američkim društvima ikona vrane predstavlja nadnaravni talent, kao i kojot i gavran. Neka amero – indijanska plamena poverili su vrani da čuva svete spise Velikog Duha.

Negde se vranama pripisuju kvaliteti kao što su oblik, kretanje, znanje, rečitost, proročanstvo, smelost, veština i lukavi trikovi, ali i krađe.

Blažena, bez osećaja za vreme, vrana može živeti istovremeno u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Uz takve slobode, može da se slobodno kreće između svetova svetla i tame, kao što su mistična i kosmička perspektiva “stvaranja sveta”, a to je ono što čini sistem verovanja nekih ljudi na Aljasci. Za njihov poseban talenat smatra se što su dužne da vode duše na njihov konačni put kroz mrak.

Uzimajući vranu za tetovažu znači da težite mistici, ili barem imate proširenu svest. No, najvažnije je da niste izgubili smisao za humor.