Tetovaže tribali – Tribal tetovaže čine gotovo trećinu zahteva za pretraživanje tetovaža, a izraz “plemenski”, naravno, pokriva neverovatan niz dizajna tetoviranja, od tradicionalne plemenske tetovaže autonomnih i aboridžanskih kultura do najnovijih grafičkih dizajna za telo.
Iako je danas moguće naći neke neverovatne i prekrasne plemenske tetovaže, teško ćete doživeti autentičnost umetnosti plemenskih tetovaža kao u Americi. Sada, električne mašine za tetoviranje i visoka tehnologija, kvalitetne tinte zamenile su štapiće, igle, koštane iglice i biljene boje drevnih predaka. Moderni umetnici tetovaža zamenili su šamane i stare medicinare.
Istorija tribal tetovaža:
Najverovatnije,prva tribal tetovaža nastala je slučajno i to primitivnim “igranjem” siledžija oko vatre. Nije im bilo potrebno dugo vremena da shvate da su ugljenisanim štapom, te kasnijim lečenjem tih rana dobili “nešto”. Verovatno se vest proširila brzo kao požar koji je potaknuo izum. Zapravo, glasine kažu da je prva tetovaža nastala od sunca ili plamena u čast boga sunca.
Postojala su tri glavna faktora koja su činila praksu tetoviranja tribala iz pogleda umetnosti i duhovne razine : bol, trajnost i gubitak izvora života (krvi). Ovaj mistični trio uzdiže tetovažu od puke umetnosti i dovodi čoveka do čarobnih moći, transa, vizije uzvišenosti i odnosa s Bogom.
Budući da se mislilo da su telo i duša jednake jedna drugoj, za vaše tetovaže tada su postojale dve osnove: fizička i duhovna. Mnoga Borneo plemena verovala su da tetovaža ne samo da im daje odgovarajuću duhovnost, nego i specijalne klasifikacije zvanja.
Utvrđeno je da su većina (ako ne i sva) plemena ,koristila neki od oblika telesne oznake, bilo tetovaža ili privremenog bojenja tela. Ova umetnost je bila zastupljena širom sveta do dolaska civilizacije, kada su tetovaže doživele privremeni gubitak popularnosti.
Broj se može promeniti, ali razlozi ostaju isti.
U davna vremena, tribal ili plemenske tetovaže su imale zadatak identifikacije grupa i plemena, klanova i porodica. Ne samo da su omogućavale lako prepoznavanje jedan drugog, ili dalekih rođaka, nego se verovalo da će Vam omogućiti da pronađete svoje pleme i da ćete mu se opet priključiti u zagorobnom životu. Danas, bratski redovi, bande, pripadnici vojske i drugih organizacija takođe imaju tetovaže dizajnirane u svrhu prepoznavanja sa svojom braćom i sestrama.
Bračne tetovaže
Osim plemenskih,drevni muškarci i žene imali su i bračne tetovaže. Ne samo da su služile kao današnji moderni venčani prstenovi (kao dokaz svoga opredelenja), nego da pronađete svog supruga / suprugu u zagrobnom životu. To je razumljivo, naročito kada muž i žena nose “križ vela” nekoliko godina odvojeno jedno od dugog. U moderno doba, ovaj oblik tribal tetovaža je i dalje zastupljen. Često ćete videti supružnike sa tetoviranim tribal narukvicama, “prstenovima”, inicijalima ili srcima kao trajni svedok njihove ljubavi i vernosti.
Obredi prelaza
Drevni adolescenti koji su se približavaju zrelost,i često su dolazili da urade tribal tetovaže prije nego su bili društveno prihvaćeni. Žena koja nije mogla da podnese bol tetoviranja nije bila prikladna za predstojeću bol poroda – što je neprihvatljivo za brak. Mlad čovek koji nije mogao da podnese bol nije bio sposoban za lov i bitke, često je bio osuđivan na progonstvo. Danas, mnogi tinejdžeri željno čekaju (ili ne čekaju) njihov osamnaesti rođendan da stupe u zrelo doba i urade tetovažu.
Totem skrbništva životinja
Mnoge tribal tetovaže su dokazi snage života određenih životinja onima koji ih nose. To je naročito specifično za severozapadna plemena Pacifičkih Indijanaca i nekih naroda Bliskog Istoka. Smatralo se da onaj koji nosi tribal tetovažu ima je dvostruki blagoslov, ne samo da će dobiti snagu i sposobnost totem životinje, nego i misterioznu vezu između duha životinje i nositelja njenog znaka. Različite životinje davale su različite snage i vrline njihovim “nosiocima”. Danas, tetovaže životinja su jako popularme. Donji i gornji deo leđa, ramena i ruke mogu se ukrasiti nežnim leptirima, strašnim zmajevima ili smrtonosnim škorpionima, u nadi da će njihovi nosioci deliti iste osobine.
Čarobni razlozi
Većina pronalazaka i shvatanja o tribal tetovažama kažu da su tribal tetovaže rađene u svrhu ljubavnih uroka i čari. Majstori tetovaža bi mešali različito bilje i moćne sastojke, te radili teško primetne tetovaže na skrivenim mestima kako bi aktivirali čaroliju. Uopćeno, ove tetovaže su skrivane, jer bi bila glupost da ih udate i starije žene nose kao znakove iz mladosti. Naposletku, ko danas ne zna nikoga ko ima tetovažu, a da je ne skriva ili ne želi ukloniti?
Duhovnosti i vrednosti naroda zadržali su se i do danas. Možete pronaći različite plemenske tetovaže čarobnog, havajskog i afričkog dizajna i tema, pa i keltskih križeva. Čak su i Maori imali umetničke tribal tetovaže na licu.