Tetovaže sunca

Tetovaže sunca – Sunce kao tetovaža je odraz duboke prirodne simbolike Sunca u većim kulturama širom sveta. Sunce je obožavano kao personifikacija životvornog božanstva u vavilonskim, egipatskim, grčkim, rimskim i skoro svim drugim velikim civilizacijama u istoriji. Sunce ili Sun figure su gotovo uvek dominantne unutar pantenona i njihovih sistema verovanja.

Skoro svaka kultura u svojim mitovima objašnjava kako je nastalo Sunce, a mit o apokalipsi kaže da je potpuni kraj sveta onda kada Sunce potpuno nestane i isčezne. Mitovi mnogih kultura tumače izlazak i zalazak sunca koji se ponavljaju kao ciklus svetla i tame, odnosno  života i smrti, regeneraciju i reinkernaciju.

Najčešći simbol Sunca je krug sa zracima Sunca koje proizilaze iz perimetra. Tačka u sredini kruga simbolizira mešanje muških i ženskih snaga. Sunce se obično smatra za muški simbol, a Mesec i Zemlja kao ženski, pa ćete često Sunce pronaći upareno sa Mesecom i Zemljom. Milenijumima se veruje da je Sunce centar svemira, oko kojeg se nalaze sva ostala nebeska tela. Sunce je i simbol kraljevske i božanske moći, što je usvojeno od strane svetovne i verske vlasti.

Kao simbol i dizajn izabran za tetovažu, sunce predstavlja plodnost, vitalnost, strast, hrabrost i večno obnavljanje mladosti, svetlosti i znanja. Kada se gleda na popularnost simbola tetovaža, imajte na umu da u različitim kulturama u istoriji čoveka Sunce predstavlja sledeće: orao, orao sa zmijom, krilata zmija (dragon), soko (egipatski bog Horus), feniks, labud, lav, ovan, petao ili bik. Sunce dalje može biti simbol srca, rozete ili ruže, lotusa, suncokreta i hrizanteme. Pretraživanje o najpopularnijim tetovažama će pokazati neverovatnu korelaciju sa pomenutim simbolima.