Tetovaže ptica

Tetovaže ptica – Ptice, stvarne i legendarne, su među najpopularnijim motivima za tetovaže ikad. Teško je zamisliti američko tetoviranje bez orla ili japanski “tattooing” bez Fenixa. Ptice su moćne metafore za naše raspoloženje i faze života. U celom svetu, ptice se biraju da predstave najširi spektar ljudskih emocija, a svaka zemlja i kultura ima priče i mitove gde ptice igraju središnje uloge.

Papige se često viđaju u Nautičkom Tattooing-u kao i lastavace. Nije slučajno da Johhny Depp kao kapetan Jack Sparrow u Piratima s Kariba ima istetoviranu lastavicu na podlaktici. Lastavica je svugdje dobar znak, a njena pojava u proleće obećava nadu. Za mornara na moru, lastavica je siguran znak da je zemlja bila u blizini.
Za Vikinge i Gote, ptice grabljivice su bile simboli osvajanja. Odin i drugi nordijski bogovi su često u pratnji gavrana, kojeg su videli kao osobito mudru i pametnu pticu. Gavran i vrane su često povezani sa šamanima i vračevima.
Ptice su često povezuju sa ženama. U nekim delovima ruralne Afrike, “kokoš” se vezuje za majčinstvo, a “golubica” je mlada devojka. U Velikoj Britaniji, “Chick” & “Bird” su sinonimi za devojke, dok se “Stara Vrana” vezuje za “čangrizave babe”.
Ne slažu se sve kulture oko simbolike ptica. Gavran, sa svojim sjajnim crnim perjem, je sveta ptica u mnogim indijanskim mitovim. Ujedno je i prevarant i heroj. Kod Arapa, gavran je loš znak. Vrani, koja je iz roda gavrana, pripisuju mnogo simbola uzvišenosti – majčinsku ljubav i duhovnu snagu – ali i lošu sreću i smrt.
Sova važi za noćnog lovca, ali i za plen podjednako. Zbog svoje jedinstvene sposobnosti da vidi i čuje dobro u mraku, sova je povezana sa svim čarobnim i misterioznim stvarima. Smatra se da je i simbol čarobnjaka i veštica, pa je tako zastupljena u mnogim pričama.
Ptice su čuvene zbog svoje sposobnosti letenja. Kroz vekove, let je simobol putovanja duše u budućnost. Ptica u letu, takođe, simbolizira svetlo duha, lepotu i nadu.