Tetovaže medveda

Tetovaže medveda – Medved je izuzetno popularan simbol u mnogim kulturama širom sveta. Poznat je u evropskoj i severnoameričkoj kulturi, te u azijskim mitovima i legnedama, i to radi jedinstvenih karakteristika ove životinje. Medvedi jedu korenje, orašaste plodove i bobice, med, travu, ptičija jaja, love ribu i divljač. Ako se setimo da medved živi u pećini, onda moramo i pronaći sličnosti između medveda i pračoveka. Kada je medved napadnut on stoji na zadnjim nogama, baš kao čovek.

Prijašnji čovek se može poistovetiti sa medvedom iz brojinih drugih razloga, od dana kad su muškarci bili lovci-sakupljači. Medvedima se mnogi dive, ali u najčešćim slučajevima ih se boje. Izvrsna osobina medvedica je briga o njenim mladuncima.

Medved je snažan totem iz životinjskog sveta, te duh u šumanskim i animističnim verovanjima. U snovima predstavljaju vodiče duše. Kandže medveda i zubi često se koriste kao amajlije, talismani i dekoracije, nastojeći da dočaraju snagu medveda. Tetovaža medveda ima sličnu funkciju.

Za Lakota Sioux-a, medved je simbol mudrosti. Za Chippew-a, grizli je Duh Čuvar Zapada, a simbolizuje introspekciju i snagu. Svirepost i diplomatija se u jednakoj meri pripisuju medvedu, uz verovanje u njegovu lekovitost. Haide ih tretiraju kao starije rođake, a ubijenog medveda kao visokog gosta. Legenda koju deli Pacifička Severozapadna Amerika kaže da ja medved oteo kćerku nekog poglavara , a ona se zatim udala za medveda i rodila dva mladunca. Ova legneda je često prikazana na crtežima i rezbarijama.

Medved je poznati po hibernaciji i stekao je status stvorenja koje za vreme dugog zimskog sna i “inkubacije” dobiva mudrost. Šamanski ljudi u Evropi i Americi uzeli su medveda kao simbol “buđenja moći nesvesnog”. Snažan je, brz, miran i vrlo zaštitnički raspoložen prema obitelji, pa je stoga postao i sibol majčinske zaštite. Kao snažan životinjski totem (ili duh) medved u šamanskom sistemu verovanja predstavlja zaštitnika, izvor mudrosti i inspiracije.

Za Kelte, medved je bio veliki ratnik. Legende govore o dve boginje u obliku medveda. Poput Indijanaca, drevni Kelti smatraju medveda simbolom intuicije i instinkta, te iskonske snage. Ostale osobine vuku konce iz praktične strane života vezane za medveda, a to su nedaća, hrabrost, samoća i pozornost.

Neki rani narodi su verovali da je medved zapravo čovek odeven u medveđe krzno. Drugi su verovali da medved može da razumije ljudski govor. Severno Korejski mit kaže da možete postati medved ako izbegavate sunce sto dana. Autohtoni narod Japana – Ainu- u svome mitu govori o silasku polarnog medveda.

U heraldici, medved je često prikazan sa brnjicom, simbolizuje veliku moć pod kontrolom, ali ne uvek. Medveđa šapa , sa istaknuto prikazanom nožicom, često se nosi kao privezak i kao zaštita.