Tetovaže mačke

Tetovaže mačke – Nezavisnost, brz oporavak i sloboda misli – to je duh domaćih mačaka, kojih se procenjuje da ima 600 miliona širom sveta. Mačke se smatraju veoma sposobnim, što je odlika njihovih skokova sa velikih visina – tako su zadobile reputaciju da imaju devet života.

Prema paleontolozima, mačke su se pojavile prije 50 miliona godina kao male i pametne grabežljive zveri koje “uvlače kandže”. Od tada su ispunile ljudska srca ljubavlju, mržnjom, pobožnošću i strahom, pojavljujući se u narodu i mitovima kao simbol dobre i loše sreće. Bile su cenjene kao svete i bile prezirane kao zle.

Nigde mačka nije više cenjena nego u drevnom Egiptu, gde je pre 3000. godina pre Hrista bila snažan totem iz životinjskog sveta. Predstavljajući ženski princip, mačka je bila simbol plodnosti i majčinstva, te je takođe bila povezna sa Mesecom. Mnoga Egipatska božanstva opisuju mačke ponekad potpuno kao životinje, a ponekad kao mešavina čoveka i mačke. Lav na čelu boginje Sekmet, vladarice sudbine čovečanstva, imao je sestru bliznakinju – domaću mačku Mafdet. Statue malih mačaka – često ukrasi u vidu zlatnog nakita i naušnica – bili su pronađeni unutar grobnice svojih preminulih vlasnika.

Mačke su jako dragocene životinje u drevnom Egiptu. Izvoz te životinje  je zabranjen, a ubistvo jedne kažnjivo smrću. Dok su ratovali sa Egiptom, pezijanci su zarobili hiljade mačaka, nameravajući ih vratiti nakon predaje Egipta. Egipat se predao. Oko 400 godina pre Hrista, bilo je zabranjeno obožavanje mačaka, potom su one izgubile verski značaj.

Na Tajlandu, “sijamska” mačka je mačka svetog hrama. U Kini i Japanu, mačka je omiljeni ljubimac, kao i vredan istebljivač miševa i svilenih buba. U Indiji, mačke čuvaju Budine hramove.

Dokazi sugerišu da se domaća mačka razvila iz divlje pustinjske mačke pronađene na Bliskom Istoku prije 12 000 godina. Sa svojim čulima oseta, mirisa, sluha i dodira, mačke su odlični lovci. Oko 2000 p.n.e. mačke su ušle u domove kao pratitelji, gde su bile prihvaćene kao simboli lepote i milosti, čak i kao zaštitnici kućanstva.

U Evropi domaća mačka prihvatana je na razne načine vekovima. Nordijska božica, Freya, imala je mačke koje su vukle kola. U drugim slučajvima, njihova povezanost sa vešticama i okultnim stvarima donela im je prezir (crna mačka). Kao simbol praznoverja i loše sreće, mačkin ugled je izbledeo. U srednjem veku, katolička crkva potiče njihovo istrebljenje.

Za mornare, mačka je sibol dobre sreće, i prihvaćena je kao cenjeni član posade, jer uništava glodare. Zbog vrlo osjetljivog “radar sistema”, mačka je korištena u Britaniji za vreme oba svetska rata. Mačke mogu da otkriju otrovni plin prije ljudi. U II Svetskom ratu mačke su otkrivale vazdušne napade prije sigursnosnog sistema. Nakostreše se, cvile i trče ispod pokrivača.