Tetovaže koi ribe

Tetovaže koi ribe – Kada je u pitanju odabir dizajna tetovaže, dizajn koi ribe je svakako jedan od popularnijih izbora širom sveta. Koi ribe su u početku bile obični šarani, zatim su bile selektivno uzgajane kako bi proizvele određene boje koje vidimo danas. One takođe nose posebnu simboliku.

Koi tetovaže su veoma istaknute u radu japanskih tattoo majstora zbog dugogodišnje legende prema kojoj one postaju zmajevi. Prema legendi, na hiljade koi riba su plivale Žutom rekom iznova i iznova pokušavajući da stignu do vrha vodopada. Ona koja je uspela da dođe do vrha vodopada bila bi nagrađena i Bogovi bi je pretvorili u zlatnog zmaja. Vodopad je od tada poznat pod imenom ‘’Zmajeva kapija’’. Iz tog razloga koi ribe predstavljaju simbol odlučnosti i jake volje za uspehom.

Značenja koi tetovaža

Značenje tetovaže varira u zavisnosti da li koi riba pliva uzvodno ili nizvodno. Uzvodno simbolizuje osobu koja se i dalje bori protiv prepreka, ali i osobu koja je spremna da se suprostavi i istraje protiv istih. Dok sa druge strane, nizvodno simbolizuje osobu koja je prevazišla prepreke i nema više potrebe da se bori protiv struje.

Simbolizam koi ribe

Koi ribe su sposobne da se prilagode različitim klimatskim uslovima i simbolizuju snagu. Iz legende se može videti da one pokazuju veliku odlučnost, posvećenost, upornost i uspeh. U nastavku su samo neke od stvari koje koi ribe mogu simbolizovati:

Prevazilaženje prepreka i postizanje cilja
Prosperitet, sreća i dug život
Moć
Nezavisnost
Strastvena ljubav
Prijateljstvo

Značenje boja

Boje koje se nalaze na tetovaži koi ribe mogu imati različita značenja. Neke od glavnih boja su crna, bela, crvena, žuta, narandžasta, zlatna i plavo-siva. Crna je povezana sa uspešnim prevazilaženjem prepreka, crvena nosi konotaciju ljubavi, zlatna predstavlja sreću i bogatstvo, plava se može povezati sa mirom…U Japanu crveni koi takođe može biti simbol za majku i ćerku porodice, za majčinstvo generalno, dok crni predstavlja simbol za očinstvo.