Tetovaže cveće

Tetovaže cveće – Cveće kao dizajn i simbol tetovaže može da znači puno više od lepe slike na lepoj devojci. Cveće je oličenje prirode i koncizan simbol ciklusa rođenja, života, smrti i preporoda. Različito cveće ima različitu simboliku u različitim kulturama. Na Istoku, lotosov cvet ima ogroman duhovni značaj, baš kao ruže na Zapadu. Slično tome, ogroman spektar cvetnih boja može da ima različito značenje, na primer beli simbolizira čistoću, crveni strast ili krv Isusa Hrista… Ovo je samo par primera.

Simbolika cveća do danas je ostala uglavnom skrivena za nas. Svakodnevno, međutim, umetnost, književnost, folklor i mitologija, misterije i veličanstvo čekaju da budu pronađena. Cveće koriste i apotekari i travari za spravljanje lekova, tako da cveće ne donosi samo radost, sreću i ljubavne poruke, nego se koristi i za bolesne, te nosi se na poslednje pozdrave i ispraćaje sa ovog života.

Pored ruže, iris je najviše simboličan cvet. Kao grčka boginja duge, iris prenosi duše žena u podzemni svet, čime je postao cvet povezan sa smrću. Naoružan važećim pasošom tamne strane, iris postaje glasnik bogova i zalaže se za “dobre vesti” ili “poruke”. Njegove tri latice simboliziraju veru, hrabrost i mladost.

U V veku, francuska monarhija uzela je iris kao simbol u heraldičkom grbu, što je i danas aocijacija na sve francusko.

Ljubičica, zumbul i narcis su cveće koje je izvedeno iz grčke mitologije. Ljubičica je dobila ime od male nimfe Io, koju je Zevs mnogo voleo. Da bi izbegao ljubomoru njegove žene, Zevs je Io pretvorio u junicu i stavio je na polje slatkih ljubičica. Skromna ljubičica je postala poznata kroz vekove sa svojim slatkim mirisom i oblikom srca. U Srednjem veku simbolizirala je potvrdu ljubavi, poniznosti i čednosti. U starom Rimu, međutim, ljubičica je bila pogrebni cvet i simbol mira. Čak i danas, ljubičasta boja je boja žalosti.

Anemona i mak su još dva cveta povezana sa smrću i spavanjem. Kasnije su, naravno, bili simbol za pale borce Drugog Svetskog rata. Anemone se pojavljuju u Afroditinom mitu koji govori o smrti Adonisa – cvet iznikne iz njene suze. Vile spavaju u zatvorenim laticama anemone, ujutro kada se budi, latice se otvaraju, dok je pijumski mak postao simbol sna i zaborava. Ali anemone su imale sasvim drugačiji smisao za narod srednjeg veka, kada su smatrane zaštitom od zla.

Prirodna jednostavnost tratinčica, visibaba i zvončica inspirisala je mnoge ljubavnike, umetnike i pesnike da pevaju svoje hvale. Tratinčica može biti simbol nevinosti, ali i upozorenje na neiskrenog prosca. Zvončić, iako se smarta simbolom trajne i večne ljubavi, poznato je da donosi nesreću ako se ubere. Isto tako visibaba, koja simbolizira nadu i povratak u život posle duge zime, veoma je otrovna i donosi nesreću ako je donesete u kuću.

Cveće je nekada najslađe oružje ljubavnicima u trenutku kada je nemoguće izjaviti strastvenu ljubav. Buketi nose različita značenja i namere. Viktorijanci su postali posebno vešti u tajnom jeziku cveća. Karanfili, kozija brada, jagorčevina – svaka ima drugačije i jedinstvno značenje kada se nađe u buketu. Za beli karanfil se veruje da je afrodizijak, simbolizira veridbu, ljubav i plodnost, pa je zato postao popularan cvet na venčanjima. Žuti karanfil je simbolizirao odbijanje, a crveni srce koje boluje. Kozija brada simol je večne ljubavi, a njen miris izaziva strastvene snove. Male jagorčevine su simboli prve ljubavi i bile su sveti cvet Freje, nordijeske boginje ljubavi.

Popularna maćuhica poznata je po spokojstvu, po njenoj sposobnosti da leči “bolesti ljubavi”.