Tetovaže brojevi

Tetovaže brojevi – Od kad je čovečanstvo počelo da računa, brojevi i sudbina uvek su išli ruku pod ruku. Fasciniranost brojevima počinje još od kolevke – sećate se samo brojanja prstića na rukama i nogama? Zatim dolaze dani u nedelji, meseci u godini, planete, zvezde i dalje do beskonačnosti.

Brojevi su takođe potencijalno zanimljiv simbol tetoviranja. Tko, u trenucima istine, neće priznati da ima svoj srećan broj? Johnny Depp je na levoj ruci istetovirao broj 3 na kožici izmedju palca i kažiprsta. Fudbalska zvezda David Beckham ima takođe svoj srećan broj – rimski broj VII. Neki brojevi su posebni i veoma važni za nas – rodjendani i godišnjice naših voljenih, na primer, ili datumi rastanaka. Nikada ih ne zaboravljamo, ali da li ih zaista razumemo? Da li znamo kako su nastali?

0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 …zovemo ih “arapskim brojevima”. Arapi ih zovu “hindu brojevima”, kome i pripada autorsko pravo tih brojeva, gde su živeli Indijski matematicari 500 n. e. Kada su se Srednjovekovni Evropljani prvi put sreli sa ovim karakterima formirali su osnovu našeg sistema brojeva, otprilike onda kada je Gutenberg izmislio svoje promenjive oznake (1450. -tih), koje su pokrenule Zapadnu Evropu iz mrčnog doba.

Ali, mnogo prije nego su Indijanci uveli koncept “nule”, ljudi su već brojali. Prsti i palčevi su svakako prvi abakus, što govori da je decimalni sistem baziran na “10” neizbežno izum. Najraniji dokaz računskih sistema dolazi iz Egipta i uključuje ponovljen znak “1”., do broja 10, a onda onda ponavljanje znaka za svaku grupu do “10”. Rimski brojevi su klasičan primer ovog sistema. Tko ne zna šta XXII znači? Deset plus deset i jedan plus jedan jednako…?

Ali “arapski” sistem brojeva se pokazao kao pobednik. Od svog antičkog Brahmi porekla, Hindusa , do Arapa preko srednjovekovnog do modernog vremena, organski rast brojeva, od nule do devet, može se vidno pratiti.

Ovde su različita značenja naših osnovnih brojeva koja se pipisuju različitim tradicijama od numerologije do tarota – puko praznoverje:

0. Početak i kraj. Alfa i omega. Čisti potencijal. Ili to može da znači “totalni neuspeh”. Guščije jaje.

1. Jang energija. Pozitivnost. Slobodna volja. Sprinter Ben Johnson je podigao jedan prst, što označava “Ja sam broj jedan” kada je razbio olimpijski rekord na 100 metara 1988. “Jedan” je prvi i najbolji i jedini. On nema delioca, nema faktora, nema komponenti. Zalaže se za nezavisnost i pojedinačnost. Ili Boga.

2. Iin energija. Bilans i savezništvo. Dualnost i opozicija. “Dvojnost” je komplicirana, jer nas privlači da se opredelimo za jedno. Ako je 1 suština, onda je 2 postojanje. U kantonskoj numerologiji taj broj znači “lako”. U pokeru je dvojka jadan znak. Ponekad simbolizira kralja.

3. Neutralnost . Misterije i inicijacije. Dva je linearno, tri je geometrijski. Tri dimenzije stvaraju solidan sadržaj života. Aspekti stvarnosti dolaze u trojstvu – Sveto Trojstvo u mnogim religijama. Tri mudraca. Prošlost, sadašnjost i budućnost. Misli, reći, dela. Životinjsko, biljno, mineralno. 3D filmovi. I možda najvažnije, Bog je sveznajući, sveprisutan i svemoguć.

4. Stvaranje, stabilnost, jednostavnost i praktičnost. Misli, dostignuća, poniznost. Četiri simbolizira mir i poniznost. Centar ciklona. Četiri ugla ima kvadrat, četiri je prirodno i čini celinu. Četiri su godišnja doba, četiri elementa u prirodi. U Kineskoj numerologiji četiri je koban znak, kao homonim reči smrt.

5. Pet prstiju na ruci, pet na nozi, pet čula – broj 5 je fizički. Akcija i avantura. Nemir, strast, i nepredvidljivost. Za Kineze, petica simbolizuje “mene” ili “nikada”. Psiholog Karl Jung je video pet kao savez prvog muškog i ženskog broja, te simbol kreativnog života i erotske ljubavi.

6. Kineski broj 6 znači “lak i gladak put”. Odvijanje stvari onako kako treba. Prirodne reakcije i odgovornosti. Zaštitu i pouzdanost. Broj 6 simbolizira brigu i ohrabruje nas da prihvatimo ono što je neizbežno, što dalje može da vodi do saosećanja i praštanja. “Šest stepeni razdvajanja” kaže da se nitko ne nalazi izvan broja 6.

7. Broj 7 se smatra brojem sreće. Sedam je smrtnih grehova. (U šta da verujem?) Sedam ukazuje na ezoteričko znanje, misterizam i lečenje. U terapijskim krugovima podrazumjeva misao, svest i maštu u službi ispoljavanja onoga što želimo. “A sedmog dana, Bog je završio svoj rad koji je načinio..” Reč sedam potiče od korena hebreske reči “sabbath” i znači poptuno ili kraj. Kantonska reč za broj sedam se smatra vulgarnom.

8. Beskonačnost. Iznenadna sreća, prosperitet. Žrtva i moć. Prilika. Optimizam. U kineskoj kulturi, gde izgovoren broj osam je napredak, simbolizira srećan broj. Predstavlja celinu Univerzuma. Letnje olimpijske igre u Pekingu počele su u 8:08, 8. avgusta 2008. Buda je podučavao njegov plemeniti osmosruki put, a Bitlsi su pevali o “Osam dana nedeljeno”.

9. Nijedna cifra nema veću vrednost od broja 9, tako da je vide kao simbol kompletnosti. Vizuelnost, intelektualna snaga, dostignuće. Označava period trudnoće, devet meseci. Danteov “Pakao” govori o devet krugova pakla i devet sfera Nebesa. Kineski “Netherword” ima devet reka. U Nordijskoj mitologiji, tajne su otkrivene Ondinu, nakon čega je visio devet noći na Svetom Drvetu.

Mnogo brojeva koji nisu jednocifreni, kao što je broj trinaest. Nećete sigurno pronaći nesrećniji broj na trkačim automobilima, konjskim vratima ili dresu sportista. U srednjem veku, veštice u Evropi su verovale u nadnaravnu moć mesečevih ciklusa – kojih je tačno 13 u godini. Ali u mnogim religijama, broj trinaest ima pozitivne asocijacije, kao što je ponovno rođenje u hrišćanstvu, milosti u judaizmu i sećanje na Boga u sikizmu.